Nga Mehmet Musa për Ismail Haradinaj

0
154

Mehmet Musa 

PESË MAJI DITA E DËSHMORËVE

Sot është dita e dëshmorëve të Atdheut ku, në të gjitha trojet shqiptare kujtohet e përkujtohet kjo ditë.

Pikërisht në këtë ditë të shënuar sot para 10 viteve, pra me 5 maj 2009pushoi së rrahuri zemra e atdhetarit, militantit të orëve të herëshme të Lëvizjes 

Revolucionare për bashkimin e trojeve shqiptare, i cili një jetë, tërë qenien e Tij 

mendore e fizike e vuri në shërbim të  Atdheut për bashkimin e tokave shqiptare.

Prandaj; „ Figurat emblematike të  Atdheut lindin në ditë të vështira e të rënda për 

Atdheun dhe ikin në ditë të shënuara të historisë“. 

Kështu ndodhi edhe me Ismail Haradinajn në vitin 1943, e pikërisht me 26 mars të atij viti, në shtëpinë e Xhemail Dinës nga Gllogjani u dëgjua zëri i një foshnje të porsalindur . 

Ishin kohë të vështira për të ndjerë lumturinë e ardhjes në jetë të një fëmiu, 

sepse nëpër Atdheun e shqipeve dëgjohej zhurma e tankeve dhe çizmeve të 

fashistëve italianë. Kudo digjeshin shtepitë, kudo vrasje, burgosje . Në tym e në flakët e ndezura nga fashistët e filloi jetën e tij Ismail Haradinaj. 

Kushtet e jetës ishin ndër më të vështirat. Mungonin edhe gjërat më 

elementare, ndërsa për një femijë të porsalindur mungonte çdo gjë. Nënë Tyshes e 

babë Xhemailit i duhej të siguronte  një grusht miell për të gatuar diçka për të ushqyer djalin e vetëm që kishin . 

Djali rritej ngadalë pa e menduar kush se një ditë do bëhej burrë i zoti  dhe 

kapedan për t’u dalë përballë punëve të Atdheut, me mish e shpirtë  aty ku e Do nevoja e arbërit.  

Shkollën fillore e kreu në fshatin Irzniq, që ishte ngjitur me Gllogjanin, dy vitete fundit kur ishte në klasën e shtatë e të tetë, i nxirrte telashe nënë Tyshës duke e Pyetur se pse shkolla mbante emrin e një çetniku,”PeterPerla”, dhe e ëma përpiqej ta

qetsonte duke i spieguar, ajo i tregonte sekur kishte lindur ai, vendi ishte i okupuar 

nga Italianët, dhe pasi mbaroi lufta vendin tonë përsëri e ndanë me dysh. Ne na shkelën serbët por me ndihmën edhe të disa shqiptarëve, prandaj shkolla e ka emrin e atij çetniku.

Në vitin 1958, Ismaili u regjistrua në shkollën e mesme Normale në Gjakovë. 

Ishte koha kur, pa u shëruar akoma plagët e luftës kundër fashizmit e nazizmit, vendit

iu hapën plagë të reja nga një fashizëm edhe më i zi s eai italian, por në emër të “bashkim-vllazërimit”.  

Kuçedrat serbo-malazeze, që i kishin tradhëtuar vendimet e Konferencës 

së Bujanit , duke e ditur forcën e rezistencës së gjysmës së kombit të okupuar 

shqiptar,  bënë një marrëveshje të fshehtë ndërmjet, Titos-Kardelit-Rankoviçit e Milan Gjuriçit për të filluar një fushatë të re gjenocidi e etnocidi ndaj shqiptarëve, 

duke vrarë e prerë sa më shumë nacionalistë si dhe duke i detyruar me anë të frikës 

që sa më shumë shqiptarë të shpërngulen për në Turqi. 

       Mbi atë realitet të vrasjeve, burgosjeve, dhunimeve, internimeve e shpërnguljeve masive të popullit tonë u krijua dhe formua, personaliteti tani i 15 Vjeçarit Ismail Haradinaj. 

Si i ri, ai vendosi të ndjekë rrugën më të veshtirë të jetës,  por të lavdishme

të jetë ushtar besnik i Atdheut, pa marrë parasysh sakrificat, rreziqet e sfidat e Mundshme në terren. 

Si nip i kaçakut, Dinë Xhemaili, i cili kurrë s’e hoqi pushkën prej dore kundër

hordhive çetnike serbomalazeze, Ismaili e konsideronte detyrim moral dhe kombëtar 

vazhdimin e rrugës së të parëve të tij.  Me të gjithë shokët e klasës e edhe me më të 

rriturit, ai kishte mardhënie vëllazërore. Në çdo veprim ai ishte i vendosur, serioz deri 

në fund dhe i prerë. Ato ishin tiparet kryesore që e shoqëruan gjatë gjithë jetës së tij. 

           Pasi kreu me sukses të lartë në vitin 1963 shkollën normale, ai mund të 

punonte si mësues por për t’i ikur dhe maskuar para agjenturës së UDB-ës, pa vullnetin e tij , ai u regjistrua në shkollën e lartë të edukatës fizike në Prishtinë. 

Në të njëjtën kohë ai i kishte vënë vetes detyrë që paralelisht të studionte nga 

shtëpia edhe gjuhën shqipe,për tu paisur me thesarin e dijes dhe diturisë.

Rilindasit dhe letërsinë e rilindasëve e kishte për zemër,ndeërsa veprën e Samiut

 “Shqiperia ç`ka qenë,ç`ështëç`do të bëhëtë, e kishte mësuar përmendësh.  

Në Prishtinë ai u bashkua me shokun e tij të idealit dhe ilegales, Jusuf Gërvallën. 

Lidhjet ndërmjet familjeve Haradinaj e Gërvalla ekzistonin që nga fillimi i 

shekullit të 20-të, e sidomos në vitin 1915, ku qohet serbia e parë, në fshatin Strellc 

në kullën e Demir Alisë së Dautajve ku Bardhosh Dinë Gërvalla në luftë me çetnikët

rrethohetdhe në ndihmë i shkon Dinë Xhemaili i Gllogjanit me parinë evet ku e çajnë Rrethimin duke vrarë shumë çetnikë. 

          Pasiu diplomua në shkollën e lartë të edukates fizike, aiu punësua në shkollën 

filloretë fshatit Irzniq, porpa lënë pas dore për asnje çast çështjen e Atdheut. 

Në nëntor të vitit 1968,ai ishte instruktori kryesor për mirëvajtjen e demostratës që u organizua në Pejë. Çdo herë me modesti dhe kurrë pa e rrahur gjoksin për punënqë bënte. Ai ishte aktiv, vigjilent dhe i formuar meplot kuptimin e fjales, si në pararojen e akteve ashtu edhe në prapavinë e tyre. Shpërndarja e shtypit dhe literaturës së freskët nga Shqipëria e kishte nismën gjithnjë nga shtëpia e tij.  

         Ishte vjeshta e vitit 1979. Në një ditë me diell,në Deçan ishin dy grupe kundërshtare përballë njëri-tjetrit. Në njërin grup bënin pjesë atdhetarët e vërtetë, ndërsa në 

tjetrin ishin ithtarët e “bashkim vëllazërimit”, dhe dy Sahitat ! 

Ismail Haradini ishte vënë në ballë të grupit, me luftëtarë lirie, duke shpërndarë 

traktin , “Titizmi armik i betuar i kombit shqiptar”, anë e kënd Dukagjinit e më gjerë. 

Atë ditë në Deçan pritej të kalonte xhelati e gjakpirësi i shqiptarëve Tito. 

Qyteteza ishte stolisur me flamuj serb e jugosllav. Nxënësit e shkollave fillore e të mesme i kishin nxjerrë në rrugë për të brohoritur: ”Tito-partia”, ndërkoh Ismaili me shokët

e tij kishte përgaditur shpërndarjen e traktit  kundër Titos e bandës së tij .

Tito, si mjeshtër i dredhive dhe dinak, kishte thënë që nuk do të ndalej në 

Deçan, ndërsa nga ana tjetër kishte porositur organizimin e pritjes së tij nga “populli” e rinia. 

Sahitat që kishin organizuar pritjen, në krye të një grupi njerëzish i dolën 

përpara makinës së Titos të cilit organizatori Sahit gati nuk i shkoqi krahun nga gëzimi që ndiente që po takonte dhe përqafonte një kufomë akoma te gjallë . 

Tito vinte në Kosovë për t’u shfajsuar se, gjoja,nuk dinte gjë për masakrat që kishte kryer Rankoviçi, Stefanoviçi eMilan Gjuriçi, por këte maskë ia çorrën traktet që u 

shpërndanë nga grupi i Ismaili Haradinajt të cilët sqaronin të vërtetën për politikën e “bashkim-vllazerimit”, që predikohej nga Tito e kolaboracionistët shqiptarë në 

shërbim të regjimit të tij gjakatar. 

Ajo veprimtari aktive e bacës Ismail me shokë në terren, solli si freski aromën 

e pranverës së lulegjakut të vitit 1981.

Tani “bashkim-vllazerimit” i kishte dalë boja për fushë. 

Bacën me shokë e prangosën, por veprën dhe punën dhe idealet e Tij që kishte mbjellë në rininë revolucionare të Atdheut anë e kënd Atdheut, nuk mund ta burgosnin, e as  vullnetin e popullit për liri i cili u ngrit në luftën çlirimtare. Edhe  shtabi i UÇK-së për Dukagjinin u ngrit pikërisht në Gllogjanin e bacë Ismailit, nga bijtë e tij dhe nga 

gjaku dhe oxhaku i Haradinajve. 

    Pas lufte, në verën e vitit 1999, pata nderin ta takoj bacën në fshatin Cërmjan, 

te motra e tij, sepse Gllogjani ishte bërë shkrumb e hi, për ti uruar mirseardhjen 

në Kosovën e lire, së cilës ai i kishte kushtuar jetën e tij . Nga ai takim kujtoj me respekt

fjalët që tha Ismail Haradinaj: ”Lufta nuk përfundon kurrë për shqiptarët deri sa çdo 

pëllëmbë e tokës shqiptare të jetë në një shtet të vetëm !” 

             Si sot , me 5 maj , para dhjetë viteve mbylli sytë, Hasan Prishtina i Dukagjinit 

Ismail Haradinaj,por për të na ngelur në mendje e zemër sot e mot, duke pushuar

i qetë, si rrapi shekullor, dhe duke bërë roje nderi dëshmorëve të Dukagjinit, në 

kompleksin memorial në Gllogjan… 

       -Lum Atdheu që lindi e rriti burrin e Dukagjinit Ismail Haradinaj !

      - Falemnderit bacë, që  nuk kurseve duke na mësuar shqiptarisht !

      – Lavdi për jetë e mot veprës kolosale tëIsmail Haradinaj !

Prandaj për këte ditë të shënuar për bacën, në shenjë respekti e nderimi, për 

mundin, vuajtjet dhe sakrificat e atij gjigandi, për shokët e idealit dhe të ilegales u 

frymëzova të shkruaj thjesht , por me shpirt  Poemën e ngadhnjimit, 

            USHTRI E KOSOVËS 

————————-    

POEMA E NGADHNJIMIT

USHTRI E KOSOVËS

Ushtri e Kosovës

Mburojë e Atdheut

ushtri çlirimtare

ushtri e Skenderbeut

Ushtri e Kosovës

ushtri e barotit

ushtri sokoleshë

e Gjergj Kastriotit

Ushtri e Kosovës

E Lidhjes Prizrenit

ushtri e Qerqiz Topullit

dhe Avni Rrustemit

U rrite krenare

në zjarr të kushtrimit

ushtri heroike

e Isë Boletinit

Gjithnjë fitimtare

besnike ndaj flamurit

ushtri legjendare

e bacë Bajram Currit

Djep i burrërisë

virtytit dhe nderit

ushtri heroike

e Idriz Seferit

Je shpresë e Atdheut

Mburojë e vatanit

ashtu si vendosi

konferenca e Bujanit

Ushtri e Kosovës

ushtri e maliherit

ushtri sy shqiponje

ushtri e bac`Enverit

Me ty mburret Kosova

krenohet Drenica

po të ishin gjallë

Shotë e Azem Galica

Kurorë e Atdheut

djep i trimërisë

godet si rrufeja

ushtri e Ahmet Delisë

Je shkollë e rinisë

ushtri e djalërisë

ushtri e Dedë Gjo Lulit

ushtri e Zhuk Haxhisë

Ushtri e Kosovës

je si zana e malit

ushtri e Marash Ucit

ushtri e djeme t`Calit

Ushtri e Kosovës

e burrave të motit

ushtri e Gjon Serreqit

uhtri e Ukshin Hotit

Ushtri e Kosovë

e maleve dhe fushës

që linde nga flaktë

e pushkës së Shaban Polluzhës

Ushtri e Kosovës

me zemër çeliku

me ty bashkluftoi

dhe Hasan Remniku

Ushtri e Kosovës

je me vlerë si ari

udhën ta trasoi 

Demë Ali Pozhari

Ushtri e Kosovës

që linde n vatan

në fshatin Prekaz

n´kullën e bacs Shaban

Ushtri e Kosovës

je shpirti i shqiptarit

të lindi e të rriti

zemra e Adem Jasharit

Ushtri e Kosovës

lum ne që t´kemi

zëdhënës juaj ngelet

për mote bacë  Ademi

Ushtri e Kosovës

nga varri të bënë t´fala

ish ushtari yt

gjeneral Rexhep Mala

Ushtri e Kosovës

ushtri e Ilirisë

ushtri e Besim Ndrecës

ushtri e Dardanisë

Ushtri e Kosovë

n´piedestal të ngriti

me zemër e shpirtë

Zahir Pajaziti

Ushtri e Kosovës

që shkelqen si dielli

ushtri e Salih Çekut

ushtri lule prilli

Ushtri e Kosovë

ushtri e Dukagjinit

ushtri e Edmond Hoxhës

dhe Luan Haradinit

Ushtri e Kosovës

ushtri e Ismail Qemalit

ushtri fitimtare

ushtri e Ismail Xhemailit

Ushtri e Kosovës

serbit i fute tmerrin

kur mbi ta zjarr hapnin

Ganiu me Xhaferin

Ushtri e Kosovës

nga mendja s´të hoqi

ushtari yt besnik

major Nazif Visoqi

Ushtri e Kosovës

Me gjak të freskoi

Beg Riza me shokë

N’ Kumanovë kur shkoi

Ushtri e Kosovës

e tokës Arbërore

do jeshë fitimtare

për Kosovën Lindore

Ushtri e Kosovës

e varreve të tparëve

ushtri e mëmave tona 

ushtri e baballarëve

Ushtri e Kosovës

ushtri e punëtorëve

ushtri e veteranëve

ushtri e dëshmorëve

Ushtri e Kosovës

ushtri revolucionare

Atdheun e çlirove

nga zgjedha barbare

Ushtri e Kosovës

në luftë u kalite

shpejtë do të bëhësh

ushtri monolite

Ushtri e Kosovës

shpresa e rinisë

një ditë do të jeshë

e gjithë Shqipërisë

Uhtri e Kosovës

ushtri e mbarë Atdheut

ushtri e Kastriotit

ushtri e Skenderbeut !!!

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutemi shkruani emrin tuaj këtu